Маникюрът – мода или необходимост

Маникюрът с неговите нюанси е част от ежедневието ни и рядко се замисляме за произхода му, но оцветяването на нокътната плочка е било познато още преди 4000 г. Тогава нанесеният върху ноктите цвят е показвал принадлежността към различни обществени прослойки. Представителите на висшите класи лакирали ноктите си с черен лак, а останалите със зелен.

Пионери на маникюра всъщност са вавилонските мъже, за които се смята, че създават първия в света маникюр, а инструментите, които ползвали за оформянето му били изработени от злато.




Класово разделение е съществувало и в Египет, където членовете на кралското семейство са се отличавали с това, че са носили ярки нюанси на червеното.


Клеопатра и Нефертити, например, 

са оцветявали ноктите си с кана

В древен Китай са смятали, че дългите нокти помагат на хората да общуват с боговете и са ги считали за символ на мъдрост, а лаковете са били приготвяни от желатин, восък и яйчен белтък. Цветовете са били в нюансите на червеното и черното. По-късно започнали да преобладават и нюансите на златист и сребрист цвят, като ноктите се увивали в дълги фунии. 

Така всъщност е създаден първият изкуствен маникюр в света, който днес е еволюирал до т. нар. ноктопластика.


Ноктопластика

В Европа около XIV век знак за аристократичност е било, когато дамите поддържали ноктите си бляскави, като полирали нокътната си плочка с парче велур. Жените пък, които поддържали ноктите си дълги и ярко лакирани са били изгаряни на клада, защото са ги смятали за вещици. Ако тези разбирания важаха и днес, вероятно по-голямата част от жените по света щяха да бъдат изгорени на клада.

Към днешна дата обаче маникюрът е една неизменна част от женствеността, дори се е превърнал във визитна картичка на всяка дама. Козметичните салони се множат ежедневно и в тях има повече посетители, отколкото в библиотеките в страната. Как се измениха приоритетите на обществото само…


Днес все повече жени се доверяват на грижите на козметичните салони, които като че ли се превърнаха в емблема на новото поколение, разбиране за визия и начин на живот. Оказва се дори, че и на мъжете им е трудно да устоят на стремежа си за съвършенство, който ги кара да прибягнат до услугите, които предлагат козметичните салони и клиники.



Интересни са последните данни на международните изследвания, от които става ясно, че мъжете, които се интересуват от разкрасяващи процедури са скочили с 40 на 100 в световен мащаб през последните 5 години. Годишните разходи за подобрения и разкрасявания на тези мистични създания, смятани доскоро за силен пол, достига приблизително до 2,32 милиарда долара.



Според статистическите данни българинът има афинитет към лазерната епилация, процедурите за тяло, грижата за лицето и рядко от джоба му излизали пари за собствения маникюр. За сметка на това пък маникюрът е присъщ повече за дамите, поне засега.


Лакирането на ноктите, като част от разкрасителния ритуал за една дама, започнало да навлиза едва около 30-те години на ХХ век, когато за пръв път се появил първият цветен лак за нокти – червеният. А преди това жените лакирали ноктите си дори и с блажна боя.


В стремежа си за поддържане на съвършена визия, изящен маникюр, стремеж към индивидуалност, оригиналност и дори ексцентричност, дамите са готови да изпробват и най-абсурдните иновации, дори и в сферата на маникюра.



Добрият маникюрист борави с лекота с четката и държи на своето професионално развитие, като обогатява непрестанно знанията си, следвайки иновациите и залагайки на качеството. Той би могъл да задоволи капризите и на най-взискателните си клиенти и би заложил на качествени и доказали се на пазара продукти. 



Затова е много важно внимателно да се подбере маникюристът, който ще се грижи не само за естетическия вид на маникюра, но и за правилната му поддръжка, която не би навредила на нокътната плочка.



Всичко това предлага  Мая Мартинова в салон "Infinity beauty studio", където тя се грижи за професионалната поддръжка на маникюра и педикюра на своите клиенти и превръща ноктите им в истинско творение на изкуството. 


Можете да посетите салон "Infinity beauty studio" в гр. Шумен, намиращ се на ул. "Панайот Волов" 16, като предварително си запазите час за маникюр или педикюр на тел. 089 598 5114 

Коментари