Сивото коте



Познавам толкова много хора, които полагат грижи за бездомните животни. Явно някои хора не са наясно, че това включва и кастрация, и лечение (ако се налага такова, най-често вследствие на нанесен бой от човек или удар от кола). Всичко това струва пари и коства много грижи и тревоги. Повечето от тези хора или прибират бездомни животни в домовете си, или им търсят стопани, които да се грижат за тях, за да не са на улицата. Да не страдат. А! - и да не ви пречат. Но бездомните животни не са на улицата по свое желание. Те най-често попадат на улицата, благодарение на своите безотговорни стопани. 

За съжаление не са малко и нещастниците, които правят всичко възможно тези животни да страдат. Да, точно нещастници са тези хора, такива които живеят в нищета, душевна нищета, и затова искат и другите да страдат. 

На снимката е двегодишен котарак, който живееше около нашия блок от раждането си с още две-три котки, допреди няколко дни. Сега го няма. Изчезна заедно с три новородени котенца.

Преди две седмици пък един съвестен гражданин блъсна куче и избяга.

Че съм гневна е меко казано. Котките и кучетата ли са ви най-големият проблем? Те ли ви пречат? Те ли си хвърлят боклуците през терасите и фасовете през колите? Те ли убиват децата ви на пешеходни пътеки? Те ли ви унижават всеки ден, като ви карат да работите за смешни пари и да вършите неща против волята ви? Те ли крадат от залъка ви? И ви принуждават да напускате страната си или да останете, за да живеете под прага на бедността? Котката и кучето на улицата ли са ви виновни, че живете нещастно? Не разбирам удовлетворението от факта, че си навредил на някого, било то и на животно. Какво значи "не обичам котки", "не обичам кучета"? Като "не ги обичате" значи ли, че трябва да ги тормозите? Лекувайте се бе, хора! Ако не искате да има бездомни животни на улицата първо не ги изхвърляйте от домовете си, защото не знаете как да се грижите за тях. После не ги наранявайте, недейте ги пренася с торби от един квартал в друг, не ги убивайте... 

Защото на човека, който се е погрижил четирите котета да изчезнат явно всичко му е наред, че тръгнал с бездомните животни да си разчиства сметките. Такива хора заслужават да гният зад решетките. 

Разбира се, че човек, който през живота си не се е докоснал до любов (нито е дал, нито получил) няма как да знае как се обича животно и какво кара хората да се грижат за бездомните животни. 

Никой не заслужава да страда заради злобата на някого, дори и животните на улицата. 

Ако случайно го срещнете някъде - върнете ми го!


P.S. Дни по-късно стана ясно, че котето е било отровено...

Коментари